google.com, pub-4454168373951532, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Tulehduskierre Siirry pääsisältöön

Tulehduskierre

Toistuvista tulehduksista kärsivän lapsen seuranta tulisi keskittää yhdelle lääkärille. Näin hoito pysyy saman ihmisen vastuulla. Myös vanhemmilla on turvallisempi olo kun hoidolla on selvä vastuuhenkilö. Monet erilaiset neuvot helposti lisäävät epätietoisuutta.

Tulehdukset on luonnollisesti hoidettava asianmukaisesti ja hoitoon voidaan liittää myös jälkitarkastukset. Bakteeritulehdusten ylidiagnostiikan ja turhien antibioottikuurien välttäminen on tärkeää tulehduskierteen hoidossa.

Tulehduskierteessä jokainen antibioottikuuri tuhoaa taudin aiheuttajien lisäksi normaaleja bakteereja ja niiden keskinäinen tasapaino voi horjua ja joku laji päästä lisääntymään liiallisesti. Normaalisti kuurin jälkeen bakteerikanta palautuu ennalleen noin kuukaudessa.

Tartuntamahdollisuuksien vähentäminen on tärkeää. Voidaan ajatella, että kotihoito olisi päivähoitoa parempi vaihtoehto tässä tilanteessa. Kotihoito ei kokonaan poista tartuntamahdollisuuksia.

Tupakointi kotona pitäisi lopettaa. Koti-ilman kosteudesta pitäisi huolehtia ja koti tehdä mahdollisimman pölyttömäksi. Tulehduskierteessä olevan lapsen influenssarokotus voi olla harkitsemisen arvoinen.

Hyvä fyysinen kunto voi ehkäistä toistuvia tulehduksia. Normaalista monipuolisesta ravinnosta on huolehdittava. Lääkärin kanssa voi keskustella karkaisun sopivuudesta.

Toistuvissa korva- ja poskiontelotulehduksissa voi käynti korvalääkärillä olla tarpeen jotta voitaisiin kartoittaa onko olemassa altistavia tekijöitä. Poskionteloiden yhteysaukkoja kaventavat muutokset voivat helpottaa tulehduksien toistumisia. Myös allergiat pitäisi miettiä läpi ja katsoa onko yliherkkyyksien hoitotoimilla vähennettävissä tulehdusten uusiintumisia.

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Flunssa, milloin lääkäriin

Normaali flunssan yhteydessä ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä jollei tämä ole tarpeen työnantajalle tarvittavia todistuksia varten. Jos pystyy olemaan pois ilman lääkärintodistusta, ei kannata lähteä sairaana rasittamaan itseään vaan kannattaa käyttää sekin aika lepoon. Jos aikuisen tai lapsen yleisvointi on kovin huono, tilanne ei tunnu olevan hallinnassa tai vaikuttaa huolestuttavalta on luonnollisesti hyvä tilanne aina lääkärille näyttää, samoin ainakin alla kuvatuissa tilanteissa. Apteekeista saa neuvoja käsikauppalääkkeiden käytössä. Kurkkukivun yhteydessä on syytä mennä lääkäriin jos ei ole muita flunssaoireita, samanaikaisesti on lämmönnousua ja nielussa näkyy peitteet. Samoin jos kurkkukipu lisääntyy voimakkaasti ja nieluun ilmaantuu näkyvä pullotus tai jos kurkkukivun aikana ilmaantuu punertavaa ihottumaa kasvoille ja vartalolle. Jos suun aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi on myös lääkärin arvio tarpeen. Nuhan yhteydessä lääkärissäkäynti o

Kuume

Kuume on elimistön puolustukseen liittyvä ilmiö. Lievän lämmönnousun arvellaan tukevan elimistön taistelua taudin aiheuttajia vastaan. Pientä lämmönnousua ei ole välttämätöntä hoitaa. Jos kuume nousee yli 38,5 niin tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ainakin lyhtyaikaisesti hyvällä omallatunnolla. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristuksiin, on hyvä hoitaa kuumetta herkemmin. Normaalilämmön rajana alle vuoden ikäisillä lapsilla peräsuolesta tai korvasta mitattuna on 38 ja kainalosta 37,5 astetta. Vanhemmilla lapsilla voidaan vastaavasti käyttää rajoja 37,5 ja 37. Lämpö vaihtelee kaikilla normaalistikin päivän mittaan ja on illalla korkeammalla kuin aamulla. Alle puolivuotiailla lapsilla on harvoin tulehduksia ja bakteeritulehduksen riski on suurempi kuin vanhemmilla lapsilla. Ainakin alle kolmen kuukauden ikäiset olisi hyvä tutkia lääkärin vastaanotolla kuumeen yhteydessä, alle kahden kuukauden iässä jopa päivystysvastaanotolla. Korvamittareita on moitittu epäluotettaviksi. Pien

Kurkkukipu

Kurkkukivulle virustulehduksissa on tyypillistä että sairastuneella on myös muita oireita kuten yskää, käheyttä tai nuhaa. Nuhakin voi edesauttaa kurkkukivun syntymistä. Kun hengitetään suun kautta, voivat suun ja nielun limakalvot kuivua ja tätä kautta tulla kivuliaiksi. Myös katupöly, tupakka ja monet kemikaalit voivat antaa kukun ärsytystä. Streptokokin aiheuttamaa bakteeritulehdusta eli angiinaa kannattaa epäillä kurkkukivun syyksi jos muita oireita ei ole, kipu on alkanut äkillisesti ja myös kuume on noussut selvästi. Usein imusolmukkeet alaleuan seudussa ovat turvonneet ja pään käännöt voivat olla kivuliaita. Angiinan voi liittyä punerrus nielussa ja risoissa näkyvät vaaleat pilkut ja peitteet. Ulkoisesti samanlaisia peitteitä on myös virustulehduksissa ja tällä perusteella erottelu on mahdotonta. Suurentuneet nielurisat eivät ole varsinainen sairaus, Samoin niissä näkyvät ns. proput, eli kellertävä kuollut kudos joka kertyy risojen koloihin, ei vaadi hoitoa. Osassa streptok