google.com, pub-4454168373951532, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Flunssa ja rasitus Siirry pääsisältöön

Flunssa ja rasitus


Flunssa kuten kaikki tulehdukset huonontavat fyysistä suorituskykyä. Sairauden aikana on hyvä levätä runsaasti. Omaa kehoa kannattaa kuunnella. Liian aikainen rasitus voi hidastaa paranemista ja lisätä jälkitautien mahdollisuutta. Lasta ei tarvitse pakottaa vuodelepoon. Rajuimpia leikkejä kannattaa hillitä.

Työhön voi palata kun yleiskunto on hyvä ja kuume laskenut. Yksi kuumeeton päivä on hyvä viettää kotona. Yleiskunnon pitäisi kestää työn rasitus. Raskaissa fyysisissä töissä pitäisi olla hyvin toipunut.

Päivähoidosta on oltava poissa jos peräaukosta mitattu lämpö on alle vuoden ikäisellä 38 tai vanhemmalla yli 37,5 astetta. Lapsen voi viedä päivähoitoon vuorokauden kuumeettomuuden jälkeen ja kun lapsi jaksaa osallistua normaaliin ohjelmaan.

Angiinan yhteydessä vuorokausi antibiootin aloituksesta on riittävä tartuttamisen loppumiseksi. Korva- ja poskiontelotulehduksessa hoitoon voi palata kun yleiskunto sen sallii.

Päivähoidossa ei yleensä ole mahdollista huolehtia kovin hyvin hoitotoimista joten nuhaisen ja yskäisen lapsen hoitoon viemisestä kannattaa hoitopaikan kanssa keskustella. Jos yleiskunto on hyvä, ei periaatteellista estettä hoitoon menolle ole. Oman hoitopaikan ohjeet tulehduksista on hyvä selvittää.

Urheilua ei kannata flunssaisena harrastaa. Se voi pahimmillaan aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Pari päivän normaalin kuumeettoman olotilan jälkeen voi aloittaa varovaisesti harjoittelun. Jos on määrätty antibioottikuuri, niin lääkäriltä kannattaa kysyä ohjeet harjoitusten aloittamisesta.

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Flunssa, milloin lääkäriin

Normaali flunssan yhteydessä ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä jollei tämä ole tarpeen työnantajalle tarvittavia todistuksia varten. Jos pystyy olemaan pois ilman lääkärintodistusta, ei kannata lähteä sairaana rasittamaan itseään vaan kannattaa käyttää sekin aika lepoon. Jos aikuisen tai lapsen yleisvointi on kovin huono, tilanne ei tunnu olevan hallinnassa tai vaikuttaa huolestuttavalta on luonnollisesti hyvä tilanne aina lääkärille näyttää, samoin ainakin alla kuvatuissa tilanteissa. Apteekeista saa neuvoja käsikauppalääkkeiden käytössä. Kurkkukivun yhteydessä on syytä mennä lääkäriin jos ei ole muita flunssaoireita, samanaikaisesti on lämmönnousua ja nielussa näkyy peitteet. Samoin jos kurkkukipu lisääntyy voimakkaasti ja nieluun ilmaantuu näkyvä pullotus tai jos kurkkukivun aikana ilmaantuu punertavaa ihottumaa kasvoille ja vartalolle. Jos suun aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi on myös lääkärin arvio tarpeen. Nuhan yhteydessä lääkärissäkäynti o...

Flunssan kulku

Flunssa on yleinen virussairaus. Siitä käytetään myös nimeä hengitystietulehdus ja nuhakuume. Tavallisimpia aiheuttajia ovat rinovirukset mutta monet muutkin virukset voivat olla syypäitä. (rino = nenä) Alle puolivuotiaat lapset sairastavat muita harvemmin ilmeisesti äidiltä saatujen vasta-aineiden johdosta. Alle kouluikäisillä lapsilla on 6-10 ja aikuisilla 2-4 hengitystietulehdus vuodessa. Tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, nuha, paineen tunne poskissa, väsymys, yskä ja kurkkukipu. Tyypillinen rinovirustulehdus alkaa kurkkukivulla. Se on pahin oire muutaman päivän ajan. Nuha ja nenän tukkoisuus liittyvät vähitellen mukaan ja yskä ärsyttää eniten 4-5 sairauspäivän aikana. Viikon sisällä nenäoireet yleensä laantuvat. Flunssa kestää keskimäärin 10 päivää. Osalla vaivat jatkuvat jopa kolme viikkoa. Flunssan oireet vaihtelevat aiheuttajasta riippuen. Influenssassa on usein päänsärkyä ja lihasten jomottelua. Toiset virukset aiheuttavat usein nielu ja kurkkuoireita. Yksinomaan o...

Kuume

Kuume on elimistön puolustukseen liittyvä ilmiö. Lievän lämmönnousun arvellaan tukevan elimistön taistelua taudin aiheuttajia vastaan. Pientä lämmönnousua ei ole välttämätöntä hoitaa. Jos kuume nousee yli 38,5 niin tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ainakin lyhtyaikaisesti hyvällä omallatunnolla. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristuksiin, on hyvä hoitaa kuumetta herkemmin. Normaalilämmön rajana alle vuoden ikäisillä lapsilla peräsuolesta tai korvasta mitattuna on 38 ja kainalosta 37,5 astetta. Vanhemmilla lapsilla voidaan vastaavasti käyttää rajoja 37,5 ja 37. Lämpö vaihtelee kaikilla normaalistikin päivän mittaan ja on illalla korkeammalla kuin aamulla. Alle puolivuotiailla lapsilla on harvoin tulehduksia ja bakteeritulehduksen riski on suurempi kuin vanhemmilla lapsilla. Ainakin alle kolmen kuukauden ikäiset olisi hyvä tutkia lääkärin vastaanotolla kuumeen yhteydessä, alle kahden kuukauden iässä jopa päivystysvastaanotolla. Korvamittareita on moitittu epäluotettaviksi. Pien...