google.com, pub-4454168373951532, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Kuume Siirry pääsisältöön

Kuume


Kuume on elimistön puolustukseen liittyvä ilmiö. Lievän lämmönnousun arvellaan tukevan elimistön taistelua taudin aiheuttajia vastaan. Pientä lämmönnousua ei ole välttämätöntä hoitaa. Jos kuume nousee yli 38,5 niin tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ainakin lyhtyaikaisesti hyvällä omallatunnolla. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristuksiin, on hyvä hoitaa kuumetta herkemmin.

Normaalilämmön rajana alle vuoden ikäisillä lapsilla peräsuolesta tai korvasta mitattuna on 38 ja kainalosta 37,5 astetta. Vanhemmilla lapsilla voidaan vastaavasti käyttää rajoja 37,5 ja 37. Lämpö vaihtelee kaikilla normaalistikin päivän mittaan ja on illalla korkeammalla kuin aamulla.

Alle puolivuotiailla lapsilla on harvoin tulehduksia ja bakteeritulehduksen riski on suurempi kuin vanhemmilla lapsilla. Ainakin alle kolmen kuukauden ikäiset olisi hyvä tutkia lääkärin vastaanotolla kuumeen yhteydessä, alle kahden kuukauden iässä jopa päivystysvastaanotolla.

Korvamittareita on moitittu epäluotettaviksi. Pienen lapsen lämpö voidaan mitata peräsuolesta kun lapsi makaa kyljellään jalat koukussa. Molemmista jaloista on pidettävä kiinni kun rasvattu mittari työnnetään varoen parin sentin syvyydelle. Mittauksen ajan on vanhemman toimesta mittari ja lapsi pidettävä paikallaan, myös kainalosta lämpöä mitattaessa.

Kuume väsyttää ja lapset ja aikuiset nukkuvat normaalia enemmän. Riittävästä juomisesta täytyy huolehtia. Jos ruokahalu on alentunut, niin syömään ei tarvitse pakottaa. Tällöin on juomissa hyvä olla mukana myös mehuja. Jos lapsi on virkeä, niin omaehtoista touhuilua ei tarvitse välttää lukuun ottamatta rajuimpia leikkejä. Kuumeisena ei pidä urheilla.

Liiallinen vaatetus on tarpeetonta mutta palella ei pidä. Kuumevaiheen aikana ei lasta saa kylmettää. Lapset voivat paremmin viileässä joten huonetta voi tuulettaa usein. Korkeassa kuumeessa voi olo helpottua pyyhittäessä ihoa haaleaan veteen kastetulla pyyhkeellä.

Virusperäisissä hengitystietulehduksissa kuume kestää useimmin 3-5 päivää. Osalla kuume jatkuu pidempään. Joskus mitattu iltalämpö jää yli 37 asteen tasolle pidemmäksi aikaa. Tällöin on hyvä käydä lääkärissä sen varmistamiseksi, ettei mitään bakteeritulehduksia ole kehittynyt. Jos näitä ei todeta, niin saattaa olla parasta lopettaa lämmön tarkkailu. Joskus mitataan alhaisia lämpöjä. Tästä ei tarvitse huolehtia eikä lasta tarvitse tämän vuoksi käyttää lääkärissä.

Ensisijainen lääke lasten kuumeen hoidossa on parasetamoli. Sitä on saatavilla tablettina, nesteenä, peräpuikkona ja poretablettina. Peräpuikko vaikuttaa muita muotoja hitaammin ja koetaan joskus epämiellyttävänä. Jos on oksentelua, on se paras vaihtoehto. Myös aikuisilla parasetamoli sopii hyvin, mikäli alkoholin käyttö ei ole ollut runsasta.

Ibuprofeenivalmisteet sopivat hyvin kuumeen hoitoon niin aikuisille kuin lapsillekin. Ketoprofeenia ei saa antaa alle 12-vuotiaille ja astyylisalisyylihappoa ei suositella lapsille lainkaan. Monet flunssan hoitoon tarkoitetut yhdistelmävalmisteet sisältävät myös kuumetta alentavaa valmistetta. Lääkkeen voi ottaa ruokailun jälkeen niin mahdolliset vatsaärsytysvaikutukset pysyvät minimissään. Monia tulehduskipulääkkeitä ei kannata käyttää samanaikaisesti koska tämä lisää sivuvaikutusten mahdollisuutta.

Mikäli kuumeeseen liittyy kovaa päänsärkyä, vatsakipuja, virtsaamisvaivoja tai yleiskunnon huonoutta niin on hyvä näyttää tilannetta lääkärille. Samoin jos kuume nousee uudestaan muutaman päivän tauon jälkeen.

Lisätietoa:

Terveyskirjasto kuumeesta.
Sairaslapsi.com kuumeesta.

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Flunssa, milloin lääkäriin

Normaali flunssan yhteydessä ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä jollei tämä ole tarpeen työnantajalle tarvittavia todistuksia varten. Jos pystyy olemaan pois ilman lääkärintodistusta, ei kannata lähteä sairaana rasittamaan itseään vaan kannattaa käyttää sekin aika lepoon. Jos aikuisen tai lapsen yleisvointi on kovin huono, tilanne ei tunnu olevan hallinnassa tai vaikuttaa huolestuttavalta on luonnollisesti hyvä tilanne aina lääkärille näyttää, samoin ainakin alla kuvatuissa tilanteissa. Apteekeista saa neuvoja käsikauppalääkkeiden käytössä. Kurkkukivun yhteydessä on syytä mennä lääkäriin jos ei ole muita flunssaoireita, samanaikaisesti on lämmönnousua ja nielussa näkyy peitteet. Samoin jos kurkkukipu lisääntyy voimakkaasti ja nieluun ilmaantuu näkyvä pullotus tai jos kurkkukivun aikana ilmaantuu punertavaa ihottumaa kasvoille ja vartalolle. Jos suun aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi on myös lääkärin arvio tarpeen. Nuhan yhteydessä lääkärissäkäynti o

Nuha

Virusten hyökätessä nenään lisääntyy limakalvojen verekkyys, ne erittävät limaa ja elimistö pyrkii tehostamaan näin suojautumistaan. Limakalvojen lämpötilan nousu voi haitata virusten lisääntymistä. Nuha on aluksi yleensä kirkasta ja myöhemmin se paranemisen edetessä muuttuu kiinteämmäksi ja väri muuttuu vihertäväksi. Tämä on virustulehduksen aiheuttaman nuhan normaali kulku, eikä merkitse bakteeritulehdusta. Nuhaa voidaan yrittää lievittää limakalvoja supistavilla nuhatipoilla. Pitkäaikainen jatkuva nuhatippojen käyttö voi kuitenkin myös alkaa aiheuttaa nuhaoiretta joten niiden pidempiaikaista jatkuvaa käyttö kannattaa varoa. Myös antihistamiinilääkitystä on käytetty. Jos nenä ärtyy runsaasta niistämisestä, voi säännöllinen rasvaaminen pitää ihoa ja limakalvoja kunnossa. Höyryhengitys voi helpottaa oireita. Esimerkiksi lämpimässä suihkussa voi hengitellä vesihöyryä nenän kautta. Nuhaa voi olla ilman virustulehdustakin. Se voi olla oire yliherkkyydestä siitepölylle tai eläimille

Korvatulehdus

Virustulehdus ja nuha altistavat varsinkin pienet lapset korvatulehdukselle. Kolme neljästä korvatulehduksesta syntyy viikon sisällä flunssan alusta. Vanhemmat lapset voivat kertoa korvakivusta tai kuulon huononemisesta. Pienemmillä lapsilla ei oireena välttämättä ole korvakipu, vaan lapsi voi olla vain yskäinen ja nuhainen. levoton, ärtynyt tai ruokahaluton. Yöaikaan voi märkä korvassa aiheuttaa ärsytystä ja pienemmät lapset voivat olla levottomia tai haroa korviaan. Joskus voi märkä puhkaista tärykalvon ja tällöin märkää valuu ulos korvasta. Tämä voidaan havaita esim. tyynyssä olevasta eritteestä. Jos kipuja on ollut, yleensä märän tyhjeneminen rauhoittaa tämän. Vaikka tärykalvorepeämä parantuukin itsestään, niin lääkärillä on syytä käydä tilannetta näyttämässä. Vettä ei saa päästää korvaan missä tärykalvo on puhjennut. Suojaamisen voi tehdä korvatulpalla tai vanutupolla, joka on kostutettu vaseliinilla tai muulla rasvalla. Korvatulehduksen epäily vaatii käynnin lääkärillä. Lääk