google.com, pub-4454168373951532, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Flunssan ennaltaehkäisy Siirry pääsisältöön

Flunssan ennaltaehkäisy


Suomessa eniten flunssaa esiintyy syksyllä ja keväällä. Tutkimusten mukaan ei alasti seisominenkaan kosteassa ja kylmässä ilmassa kasvata flunssan riskiä, joten ilmeisesti sosiaalisen kanssakäymisen lisääntyminen kesälomien jälkeen voi olla tärkeämpi tekijä kuin säätyypin muutos.

Flunssa leviää eritteiden välityksellä iholta ja muilta kosketuspinnoilta tai ilmassa kulkeutuvien hiukkasten välityksellä. Useimmiten tartunnat tapahtuvat lähietäisyydeltä. Nenää koskettaessa eritettä voi joutua omiin käsiin ja kosketuksen kautta seuraavan henkilön iholle ja edelleen nenään tai silmiin.

Virus voi säilyä aktiivisena muutaman tunnin jollain pinnallakin. Lelut ja muutkin lasten tavarat voivat toimia virusten eteenpäin kuljettajina. Leluja olisi näissä tilanteissa hyvä pestä niin hoitopaikoissa kuin kotonakin. Syljen ja suudelmien välityksellä rinovirukset tarttuvat huonosti. Varsinaiset influenssavirukset leviävät tehokkaasti ilman mukana. Flunssan itämisaika on yleensä 1-2 vuorokautta.

Flunssa ei johdu jalkojen kastumisesta tai C vitamiinin puutteesta. Oleskelu suuressa ihmisjoukossa, huono yleiskunto, stressi ja vähäinen ulkoilu sekä kuiva sisäilma lisää sairastumisen riskiä.

Flunssan tarttumisen riski sairastuneesta henkilöstä on suurin taudin alkuvaiheessa. Töistä poisjäänti heti sairastuttua on huomaavaista muita kohtaan. Flunssakaudella kannattaa käsiä pestä tavallista useammin ja vähentää kättelyä kun itse on sairastunut. Yskimistä ja aivastelua muiden ihmisten suuntaan kannattaa välttää.

Maskia käytetään joissain maissa säästämään muita mahdolliselta tartunnalta. Lisäksi se antaa salaperäistä ja katu-uskottavaa olemusta. Apteekista saa kertakäyttöisiä maskeja ja hengityssuojaimia. Jotkut virukset häviävät eritteistä nopeasti mutta joitakin viruksia voi levitä muutaman viikon ajan oireiden alkamisesta.

Influenssan ennaltaehkäisyyn on tarjolla rokote ja lääkkeitä. Niillä voidaan vähentää, mutta ei kokonaan estää sairastumismahdollisuutta. Rokotteen antama suoja kehittyy parin viikon kuluessa joten se pitäisi ottaa ennen influenssan maahantuloa.

Flunssan ennaltaehkäisyssä ei lääkkeistä tai luontaistuotteista ei ole osoitettu hyötyä. Vilustumisoireissa on käytetty luonteistuotteita ja C vitamiinia, sinkkivalmisteita, valkosipulia ja kanakeittoa. Näistä voi jokainen itse valita sen millä suurimman helpotuksen saa aikaan.

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Flunssa, milloin lääkäriin

Normaali flunssan yhteydessä ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä jollei tämä ole tarpeen työnantajalle tarvittavia todistuksia varten. Jos pystyy olemaan pois ilman lääkärintodistusta, ei kannata lähteä sairaana rasittamaan itseään vaan kannattaa käyttää sekin aika lepoon. Jos aikuisen tai lapsen yleisvointi on kovin huono, tilanne ei tunnu olevan hallinnassa tai vaikuttaa huolestuttavalta on luonnollisesti hyvä tilanne aina lääkärille näyttää, samoin ainakin alla kuvatuissa tilanteissa. Apteekeista saa neuvoja käsikauppalääkkeiden käytössä. Kurkkukivun yhteydessä on syytä mennä lääkäriin jos ei ole muita flunssaoireita, samanaikaisesti on lämmönnousua ja nielussa näkyy peitteet. Samoin jos kurkkukipu lisääntyy voimakkaasti ja nieluun ilmaantuu näkyvä pullotus tai jos kurkkukivun aikana ilmaantuu punertavaa ihottumaa kasvoille ja vartalolle. Jos suun aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi on myös lääkärin arvio tarpeen. Nuhan yhteydessä lääkärissäkäynti o

Kuume

Kuume on elimistön puolustukseen liittyvä ilmiö. Lievän lämmönnousun arvellaan tukevan elimistön taistelua taudin aiheuttajia vastaan. Pientä lämmönnousua ei ole välttämätöntä hoitaa. Jos kuume nousee yli 38,5 niin tulehduskipulääkkeitä voi käyttää ainakin lyhtyaikaisesti hyvällä omallatunnolla. Jos lapsella on taipumusta kuumekouristuksiin, on hyvä hoitaa kuumetta herkemmin. Normaalilämmön rajana alle vuoden ikäisillä lapsilla peräsuolesta tai korvasta mitattuna on 38 ja kainalosta 37,5 astetta. Vanhemmilla lapsilla voidaan vastaavasti käyttää rajoja 37,5 ja 37. Lämpö vaihtelee kaikilla normaalistikin päivän mittaan ja on illalla korkeammalla kuin aamulla. Alle puolivuotiailla lapsilla on harvoin tulehduksia ja bakteeritulehduksen riski on suurempi kuin vanhemmilla lapsilla. Ainakin alle kolmen kuukauden ikäiset olisi hyvä tutkia lääkärin vastaanotolla kuumeen yhteydessä, alle kahden kuukauden iässä jopa päivystysvastaanotolla. Korvamittareita on moitittu epäluotettaviksi. Pien