maanantai 11. heinäkuuta 2011

Flunssan kulku


Vaivattomasti ja edullisesti luontaistuotteet, reilun kaupan tuotteet, luomuelintarvikkeet, urheiluravinteet, luonnonkosmetiikkaa ym.
Hyvä kunto on tärkeää, Kunto.net.
Kauneus on osa terveyttä, Kauneus.net.
Flunssa on yleinen virussairaus. Siitä käytetään myös nimeä hengitystietulehdus ja nuhakuume. Tavallisimpia aiheuttajia ovat rinovirukset mutta monet muutkin virukset voivat olla syypäitä. (rino = nenä) Alle puolivuotiaat lapset sairastavat muita harvemmin ilmeisesti äidiltä saatujen vasta-aineiden johdosta. Alle kouluikäisillä lapsilla on 6-10 ja aikuisilla 2-4 hengitystietulehdus vuodessa. Tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, nuha, paineen tunne poskissa, väsymys, yskä ja kurkkukipu.

Tyypillinen rinovirustulehdus alkaa kurkkukivulla. Se on pahin oire muutaman päivän ajan. Nuha ja nenän tukkoisuus liittyvät vähitellen mukaan ja yskä ärsyttää eniten 4-5 sairauspäivän aikana. Viikon sisällä nenäoireet yleensä laantuvat. Flunssa kestää keskimäärin 10 päivää. Osalla vaivat jatkuvat jopa kolme viikkoa.

Flunssan oireet vaihtelevat aiheuttajasta riippuen. Influenssassa on usein päänsärkyä ja lihasten jomottelua. Toiset virukset aiheuttavat usein nielu ja kurkkuoireita. Yksinomaan oireiston perusteella on epävarmaa päätellä aiheuttavaa virustyyppiä. Koska hoito ei muutu aiheuttavan viruksen mukaan, ei yleensä ole tarpeen pyrkiä aiheuttajaa sen tarkemmin määrittämään laboratoriokokein.

Flunssan hoidon perusta on lepo ja riittävä juominen. Jos on tarvetta, voidaan oireita lisäksi lievittää särkylääkkeillä, nuhatipoilla ja yskänlääkkeellä. Jos flunssaan liittyy äänen käheyttä, on todennäköisesti kurkunpää tulehtunut. Tällöin on vaiteliaisuus kultaa ja puhetauko paikallaan. Kuiskaaminen ei asiaa auta vaan voi olla jopa raskaampaa äänihuulille. Höyryhengitystä voi kokeilla. Antibiootit eivät vaikuta flunssaviruksiin, joten niistä ei ole hyötyä.

Suurempia fyysisiä rasituksia, kuten raskaampaa työtä ja urheilua, on tärkeää välttää ainakin kuumeisen ja särkevän jakson aikana. Normaalit kotiaskareet ja sen tasoiset ponnistelut voi yleensä tehdä jos kunto sen kohtuudella sallii.

Lisätietoa:

Terveyskirjasto lasten flunssasta.
Professori Jussi Huttunen, savusta ja saasteista sairautta.


Ota yhteyttä info.kipunet@gmail.com

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.