maanantai 11. heinäkuuta 2011

Flunssa, milloin lääkäriin


Vaivattomasti ja edullisesti luontaistuotteet, reilun kaupan tuotteet, luomuelintarvikkeet, urheiluravinteet, luonnonkosmetiikkaa ym.
Hyvä kunto on tärkeää, Kunto.net.
Kauneus on osa terveyttä, Kauneus.net.
Normaali flunssan yhteydessä ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä jollei tämä ole tarpeen työnantajalle tarvittavia todistuksia varten. Jos pystyy olemaan pois ilman lääkärintodistusta, ei kannata lähteä sairaana rasittamaan itseään vaan kannattaa käyttää sekin aika lepoon.

Jos aikuisen tai lapsen yleisvointi on kovin huono, tilanne ei tunnu olevan hallinnassa tai vaikuttaa huolestuttavalta on luonnollisesti hyvä tilanne aina lääkärille näyttää, samoin ainakin alla kuvatuissa tilanteissa. Apteekeista saa neuvoja käsikauppalääkkeiden käytössä.

Kurkkukivun yhteydessä on syytä mennä lääkäriin jos ei ole muita flunssaoireita, samanaikaisesti on lämmönnousua ja nielussa näkyy peitteet. Samoin jos kurkkukipu lisääntyy voimakkaasti ja nieluun ilmaantuu näkyvä pullotus tai jos kurkkukivun aikana ilmaantuu punertavaa ihottumaa kasvoille ja vartalolle. Jos suun aukaiseminen vaikeutuu huomattavasti tai tulee mahdottomaksi on myös lääkärin arvio tarpeen.

Nuhan yhteydessä lääkärissäkäynti on tarpeen jos on tuntemuksia poskipäillä tai otsalla, lämmönnousua ja mahdollisesti päänsärkyä. Mikäli nuhan lisäksi ilmaantuu korvakipua, on myös lääkärin arvio paikallaan.

Poskiontelotulehduksen oireiden yhteydessä ilmaantuvien silmän tai otsan turvotuksen, sekavuuden ja näkö- tai tasapainohäiriöiden yhteydessä on syytä antaa lääkärin arvioida tilanne päivystysluonteisesti.

Äkillinen yskä ja hengityksen vaikeutuminen on syytä näyttää lääkärille. Samoin jos yskään liittyy paikallinen kipu rintakehällä.

Alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen yli 38 asteen kuume on hyvä näyttää lääkärille. Samoin jos lapsella on kuumetta yli kolme vuorokautta tai kuume ei laske, vaikka saa kuumetta alentavaa lääkettä. Jos pienen lapsen yleiskunto muuttuu huonoksi, lapsi ei jaksa syödä, on hyvin sairaan oloinen tai ilmaantuu toistuvia oksenteluja, vatsakipua, voimakasta päänsärkyä, korvakipua tai virtsavaivoja, on lääkärissä käynti paikallaan. Samoin jos lapsi kouristelee tai on hengitysvaikeuksia, iholle ilmaantuu mustelmia tai nivelet turpoavat.

Jos flunssa kestää kauemmin kuin pari viikkoa, kuume laskee mutta nousee sen jälkeen uudestaan tai ilmaantuu silmien rähmimistä, on lääkärin tutkimus aiheellinen. Jos korva on kipeä, se alkaa vuotaa märkää tai kuulo vaikuttaa heikentyneeltä, on lääkärillä käynti perusteltu. Samoin jos korkea kuume jatkuu pitkään, lapsi hengittää korkean kuumeen yhteydessä tiheästi, väsähtää tai on sekava.

On aina parempi näyttää lapsen tilanne lääkärille jos se vaikuttaa huolestuttavalta kuin yksin murehtia asiaa. Myös puhelimitse on mahdollista saada neuvoja mitä kannattaisi tehdä.

Ota yhteyttä!

Tutustu myös kipu.net.
Tutustu myös matka.net.
Tutustu myös pietari.net.